Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Berber ló

2009.11.08

Berber ló

Berber ló
Zafira Al Saida
Zafira Al Saida
   
Származási hely: Marokkó Marokkó
Tunézia Tunézia
Algéria Algéria
Vérmérséklet: Melegvérű
Szín: Szürke, fekete, pej
Testfelépítés: Kemény, erős, szikár test.
Jellemzők/Küllem: Jól tűri a szárazságot
Marmagasság: 147-160 cm között
Fejforma: Egyenes fej, kosfej
Eredet: Prehisztorikus idők
Élettere: Sivatagos vidékek
Hasznosítása: Hátas és sportlóként

 

Jegyzet
Rövid távon nagyon gyors.

 


A Berber ló Észak-Afrika nyugati sivatagos részén élő lófajta, mely kiválóan alkalmazkodott a száraz sivatagi éghajlathoz.

Mikádó

Története

A berber ló a jégkorszakot túlélő vadló változata. Örökítőfajta, a spanyol-nápolyi fajták kialakulásában, mint az andalúz, lusitano, mind az angol telivér nagy szerepe van. Az andalúz eredetű musztángoknál is jól felismerhetők a berber jellegek. Az észak-afrikai berber ló a mór hadsereg fontos harci állata volt, a VIII. századi spanyol hódítások lovasságának főszereplőjeként. Az Észak-Afrikába érkező francia gyarmatosítók nagyon megkedvelték és francia tenyészeteket hoztak létre. Jelenleg Franciaországban vannak a legnagyobb egyedszámú berber ménesek. Tisztavérűen a tuaregek őrizték meg a mai napig.

Jellemzői

A berber lófajta inkább keménységet és erőt sugároz, mint szépséget. Marmagassága: 147-160 cm között van, bottal mérve. Övmérete 170-180 cm között, szárkörmérete 18,5 és 19,5 között, súlya 380-450 kg között van. A feje egyenes, gyakran kosfejű, erős nyak, mely középmagasan illesztett, jellemzi, koponyája szűk, egyszerű. Lapockája meredek, a vállak kiállóak. Az ágyéka feszes, háta inkább rövid, mint hosszú. Fara csapott, farka mélyen tűzött, hátsó végtagjai nem túl tökéletesek. Végtagjai a betegségekkel szemben ellenállóak. Mellkasa mély, bordái nem elég íveltek. Patája rendkívül kemény. A szürke szín a legjellemzőbb rá, de más színekben is előfordul. Eredeti színe a fekete és a pej. Rövidtávon gyors, jól teljesítő fajta. Rendkívül igénytelen mind a tartással, mind a takarmányozással szemben, kiválóan alkalmazkodott a sivatagi éghajlathoz.

Hasznosítása

Hátaslóként és sportlóként egyaránt jó, a sportban főként ugrólóként használják.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.